Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos?

Avatonul este legea care interzice femeilor a intra în Sfântul Munte Athos. „Avaton” înseamnă „neumblat”, prin acest cuvânt făcându-se referire la interdicţia femeilor de „a umbla” pe pământul Sfântului Munte Athos. Avatonul este actul care a permis locului să rămână până astăzi unul sihăstresc şi monahal, singurul de acest gen din întreaga lume. Avatonul este o un fel de graniţa naturală a Sfântului Munte. Călugării athoniţi au ales locul, sălbatic şi neumblat, şi tot ei au zidit mănăstirile şi bisericile de pe stânci. Călugării au sfinţit locul, cu rugăciunile şi sângele lor, şi tot călugării au hotărât, într-un glas, că „avaton-ul” să rămână valid, indiferent de legile şi poftele lumii păgâne. O rânduială asemănătoare mai păstrează şi alte mănăstiri ortodoxe din lume. Dintre acestea, le amintim aici pe următoarele: Mănăstirea Frăsinei, România; Mănăstirea Sfântul Visarion – Dosikou, Grecia; Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit, Israel.

Mănăstirile de la Meteora aveau şi ele acest „avaton”, însă în anul 1948, acesta a fost anulat. După construirea unei şosele care facilitează accesul către mănăstirile din vârful stâncilor, turismul a început a devasta orice urmă de sfinţenie care mai există la Meteora. Astăzi, mănăstirile de la Meteora au ajuns muzee, „cimitire” ale autenticului monahism de odinioară. La mănăstirea Marea Meteora vin anual circa un milion de turişti. Toate sarcinile din complexele monahale au trecut în sarcina mirenilor angajaţi. Călugării mai coboară în biserica doar pentru slujba, după ce poarta se închide şi turiştii nu mai au voie să intre în mănăstire

Câteva imagini cu „graniţa” Sfântului Munte

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

1 Response to “Avatonul. De ce nu au voie femeile in Sfantul Munte Athos?”


  1. 1 Catalin aprilie 18, 2011 la 12:30 pm

    Si cum ramane cu raspunsul la intrebarea din titlu: de ce nu au voie femeile in Sfantul Munte? (sau titlul e pus doar de forma, in stil jurnalistic?)
    Pentru ca insasi Maica Domnului a interzis acest lucru.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
februarie 2011
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: